Smart Design Studio - Sydney Architects

Mooring Post

On a wharfside site in Pyrmont surrounded by historical warehouse buildings, this project is a delicate, considered response to a very specific context. Its development at the premium end of Sydney’s property market demanded not only that the impressive views be maximised from every part of the new building, but that the design be innovative on its own terms. An elliptical glass drum is ‘entwined’ in a continuous coil of retractable copper louvres that ‘únravels’ at the base contain courtyards and extend into the public domain. The building’s users will customize its envelope to maximize the environmental conditions, as had the sailors of the naval ships which were once moored alongside it.

 

The elegant aesthetic and performance-driven logic of the exterior form was applied to the planning and interior design of the building. Two efficient cores were developed to service four apartments on each level. Bedrooms are grouped on the eastern (inland-facing) façade, while living and dining areas enjoy the water views and afternoon sun to the west. The interior material palate favours natural stone and timber, defined and given elegance with copper, glass and silk detailing. Designed 2011.

SMART DESIGN STUDIO ARCHITECTURE FROM THE INSIDE OUT