Smart Design Studio - Sydney Architects

Bourke Street

This 110 m2 private apartment sits atop Smart Design Studio’s terrace conversion complex in Surry Hills. The building’s glass louvred sleeve envelops the original façade, creating a light-filled rooftop eyrie. Inside, the metal roof and I-beam structure evokes classic Case Study homes in Los Angeles’ Pacific Palissades.

 

The living and sleeping spaces are separated by an island ‘Pod’ which conceals the service areas, a narrow exterior planter and an interior bookshelves visually linking the two zones. Extensive glazing is sheltered in summer by large overhangs to the north, with screening to the east provided through fixed aluminium battens. Deciduous street planting in Bourke Street softens the western glare. Additional solar control is provided through motorised internal blinds, and the bathrooms are lit from skylights above. Natural ventilation can be tempered by the north-facing operable louvres; the open plan layout assists good east-west cross ventilation.

 

The master bedroom features a private balcony with full height fold-back doors the length of the western wall to extend the bedroom, which is sheltered by mature plane trees. A light-filled, timeless bathroom makes good use of milk glass. Completed 2004.

SMART DESIGN STUDIO ARCHITECTURE FROM THE INSIDE OUT