Smart Design Studio - Sydney Architects

Regent

A refined and elegant approach was taken to updating the Regent Residence. The result is at once clean and contemporary while leaving the most beautiful parts of the Victorian terrace intact. The transformation was about bringing light into the characteristically dark front rooms and creating a better connection to the outdoors. Increased ceiling heights, generous volumes and borrowed space combine to create a sense of spaciousness.

The finishes are light and neutral in colour to allow the owner’s impressive collection of contemporary art to shine. Brass is a highlight amongst the abundance of pale timber joinery and walls, marble and softly coloured walls.

The furnishings reflect the owners’ preference for cooler hues over warmer shades. The colour shifts slightly between spaces and levels, but remains in the same muted palette, surrounded with the crisp white shell of the architecture.

The lack of connection to the outdoors has been counteracted by internalising the level change. The new combined living space benefits from high ceilings, flowing directly onto the terrace and garden once the pocket bi-fold doors are slid away.

Curves act as a common thread between the traditional and contemporary architecture. At ground level, a rounded ceiling connects the formal living room and the new combined living room. The curves feature heavily in this light-filled new space, reappearing upstairs in the ensuite, boys’ bedroom and attic ceiling.

A skylight now spans the length of the kitchen, and the formal rooms open onto the airy new combined living space. A double height light reveal floods the dining room and boys’ room above with additional light.

 

 

 

The back elevation is made up of three interlocking volumes that step down respectfully, following the lines of the adjacent terraces. The steel framed doors are designed to pocket into a cupboard to allow a full opening at ground level. An integrated barbecue and daybed maximize the available outdoor space.

 

SMART DESIGN STUDIO ARCHITECTURE FROM THE INSIDE OUT