Smart Design Studio - Sydney Architects

Kaldor Residence

Within an existing family home, this spacious kitchen was conceived to connect the dining area on the lower level with the casual lounge on the upper level through a continuous custom artwork that stretched between the two spaces. Key functional components of the kitchen are smartly detailed in stainless steel, with all elements – including the sinks and cooktop – being carefully integrated into the benchtop itself. The streamlined, stainless steel utility bench sits atop a timber plinth that ties the spaces together. A full-height joinery unit finished in white satin polyurethane completes the new kitchen and conceals all bulky storage items including fridge and freezer, a walk-in pantry, broom closet and appliance pocket with led lighting.

 

 

 

 

Site-specific work by Melbourne artist Camille Hannah was designed for mounting onto overhead joinery, its horizontality creating a pure through-line. The joinery conceals the range hood whilst also providing generous storage for crockery, glasses and cookbooks in the kitchen and AV equipment and books in the lounge. Completed 2013.

SMART DESIGN STUDIO ARCHITECTURE FROM THE INSIDE OUT